Hacked Emma dress

Ny modifiering på Emmamönstret

Här är årets julklänning för mig! Jag använde mitt symönster Emma och modifierade den för... ja, för att det är ju så kul! Jag ska berätta och visa precis vad och hur jag gjort :)

MÖNSTER: Emma blus & klänning

TYG: stickad jacquard i färgen "chalky green" från MeterMeter.dk / Mind the MAKER (finns även att köpa i svenska tygbutiker). Vikt 280 gr/m2. Så det här tyget är tjockare och väger mer än jag primärt rekommenderar för Emma. Men det har en del fall ändå, vilket jag tycker är viktigt för Emmamönstret. Och det har bra stretch och återhämtning tack vare elastan i tyget. 

Jag är glad att jag valde den här gröna färgen, för jag är säker på att om jag hade sytt en röd klänning hade jag bara använt den på jul, och det känns ju lite synd. Den här gröna färgen kan användas mycket längre än så.

MODIFIERINGAR: Jag har hackat originalmönstret på 3 sätt:

1) V-ringning i bakstycket
2) Resårkanal längs fram- och bakstycke
3) Förlängda sidor

Två av dessa modifieringar har redan beskrivits på bloggen tidigare - använd gärna länkarna ovan för att se dem.


Innan jag till slut bestämde mig för hur jag skulle sy klänningen funderade jag även på:

- Att sy resårkanalen längs sidorna/ärmarna istället för längs fram och bak
- Att sy resårkanalen hela vägen runt midjan - alltså efter att ärmarna sytts på fram- och bakstycket
- Sy en rund hals framtill och V-ringning bak 

Men såhär gjorde jag alltså denna klänning:

Först och främst, V-ringad bak: klippa ut

 

Jag placerade min mönsterdel för bakstycket ovanpå framstyckets mönsterdel, matchade axlarna och mittlinjen - och ritade sedan av V-ringningen på bakstycket. 

 

Eftersom jag ville behålla originalringningen i bakstycket på mönsterdelen klippte jag inte av helt utan sparade en bit och vek bara undan när jag skulle klippa ut i tyg.

 

Förlängda sidor: klippa ut

Jag förlängde sidorna både på fram- och bakstycket med 12 cm. Mer info om den modifieringen här. Jag behöll dock själva slitsen för den är så snygg tycker jag.  

Resårkanal: klippa & sy

I stort följde jag den beskrivning som Frida (@virvelvi) har gjort men jag kan visa stegen här med. 

Jag klippte två remsor tyg som ska användas för att skapa en resårkanal. Dessa remsor ska vara lika långa som framstycket/bakstyckets bredd. Bredden på remsorna beror på resårbandets bredd: lägg till 2,5- 3 cm på den. Min resår är 3,5 cm så mina remsor är strax över 6 cm breda. 

Rita upp en rak linje på fram- och bakstyckets avigsida. Börja vid den nedre markeringen för ärmöppningen och rita hela vägen till den andra sidans nedre markering.  

På tygremsorna: vik och pressa 1 cm mot avigsidan, längs hela långsidan.

  

Placera tygremsan 1 cm högre upp än markeringen. Remsans rätsida möter fram/bakstyckets avigsida. Sy med raksöm, 1 cm från kanten (se röd markering i bilden).

 

Vik sedan upp tygremsan och pressa. Använd limpenna eller nålar för att hålla på plats. Sy sedan igen, med raksöm, från den ena sidan till den andra, ca. 2-3 mm från den vikta övre kanten.

 

Nu har jag sytt fast remsorna både på fram- och bakstycket och skapat resårkanaler.

Till vänster i bild: såhär ser min resårkanal ut från avigsidan - jag borde pressa lite mer eftersom den är lite vågig. Till höger i bild: såhär ser resårkanalen ut från rätsidan.

 

För in resårbandet i kanalen. Jag använder en resårträdare. Det går också bra med säkerhetsnål.

 

Så, hur kort ska resåren vara? Med andra ord, hur mycket vill du att den ska dra ihop och rynka fram/bakstycket? Jag började med att göra den 13 cm kortare än fram/bakstyckets vidd, det blev ca 70%.

Nu ser den ut såhär (längre fram valde jag att göra resåren ännu kortare).

Jag var rätt att om jag gjorde resåren för kort skulle midjan dras ihop för mycket - så att ärmarna/sidorna dras in mot mitten. Eller om jag gjorde resåren för lång skulle inte midjan dras ihop tillräckligt - och jag skulle känna det som att jag hade på mig ett tält :)

Jag höll upp framstycket framför mig och bestämde mig för att köra på detta, alltså 70% av fram/bakstyckets vidd. 

(Senare tog jag bort ytterligare 9,5 cm av resåren så att den då blev bara 22 cm lång - och vidden på mitt fram/bakstycke är 44 cm. Med andra ord, i den slutliga klänningen är de två resårbandens längd 50% av fram/bakstycket).

 

När du är nöjd med resårens längd, sy fast den med en sicksacksöm längs kanten, inom sömsmånen alltså ca. 5-8 mm från kanten. 

Nu är vi nästan klara med resårkanalen. Sy ärmarna och sidosömmarna så som Emmas sybeskrivning visar. 

Det var efter att jag hade sytt dessa sömmar som jag provade klänningen igen och kände att den var för stor i midjan. Jag sprättade därför lite grann i ärmsömmen för att kunna dra ut lite av resåren (9,5 cm) sedan sy fast den i sidan igen och sy ihop öppningen jag skapat. Klänningen är inte alls tajt i midjan på mig nu, men det är ändå en markering av midjan för att undvika tältkänsla :) Jag älskar att resåren skapar en dramatisk effekt.

 

Sy V-ringning både bak och fram

Mät längden på bakstyckets originalringning, samt din nya V-ringning. (Här kan sy få tips på hur man mäter). Min V-ringning är 10,8 cm längre än originalringningen, så jag lägger till 10,8 cm på halskanten när jag klipper ut den mot vikt kant. 

Jag delade sedan halskanten mitt på så att jag fick två lika långa delar. Och liksom Emmas sybeskrivning visar vikte jag dem aviga mot aviga och pressade. 

 

Vi börjar med att sy fast den ena halskanten, från det ena V'et till det andra. Var noga med att börja/sluta sy exakt i V'et. En mycket mer utförlig beskrivning finns förstås i Emmas sybeskrivning (se steg 10-11 för just denna del). Den här beskrivningen på bloggen är bara tänkt som ett komplement för att visa hur man får tänka annorlunda när man modifierar. 

 

Placera sedan och nåla den andra halskanten längs den andra sidan av halsringningen. Sy nästan ända fram till V'en men stanna några cm innan (se steg 13 i Emmas sybeskrivning).

Klipp ner i V'et sömsmån (steg 14).

Fortsätt med steg 15-17 för att sy klart halskanten. Jag går inte in på det här utan hänvisar till mönstrets sybeskrivning. Den enda skillnaden när du nu har V-ringning både framtill och baktill är att du har två V'n att sy istället för bara ett.

 

Några ord om fållen

Som ambassadör för Janomes symaskiner fick jag nyligen den nya covermaskinen Cover Pro 3000 och jag var så taggad på att sy fållarna med den.

Jag behövde inte justera en massa inställningar utan kunde komma igång fort. Det enda jag gjorde var att öka differentialmätningen lite grann eftersom manualen rekommenderade det för trikåtyg.

Älskar resultatet!

 

Denna covermaskin har massa bra funktioner och kan sy olika sömmar. Jag har här sytt en coversöm som är 6 mm bred och har då bara använt vänster och höger nål. 

Lärdomar

Halsringningen blir ju väldigt stor när det är en djup V-ringning både framtill och baktill, och det är nästan så att klänningen vill glida ner från axlarna. Det gör den inte dock - kanske för att jag var noga med att stabilisera halsringningen enligt tipsen i sybeskrivningen. Så det rekommenderar jag verkligen att man gör. Är man rädd att den blir för stor kan man t.ex. sy fast två snören i bakstycket för att sedan knyta dem, ungefär såhär:

Som jag redan varit inne på älskar jag att det blir en så dramatisk effekt när resåren spänns så hårt. Men jag tycker också det var fint när den var lite lösare, och då tror jag det hade blivit riktigt snyggt med ett skärp i samma stil som mitt symönster Hanna har. Jag provade med en tygremsa och det blir superfint med ett skärp i midjehöjd över resåren.