Sewing a neckline with neckband

Sy muddband / "mudda" en halsringning

Det är faktiskt lite svårare än det ser ut, eller hur? Att sy ett muddband i en tröja i trikåtyg. Antingen blir den för stor eller för liten... Men när man väl lärt sig så är det som att cykla! :) Med detta blogginlägg vill jag visa hur jag brukar göra när jag muddar.

Om du ska sy en tröja, topp, ett livstycke eller annan överdel i trikåtyg (som har stretch) och du vill sy ett muddband i halsringningen så kan du börja med att sy ihop framstycket och bakstycket i axelsömmarna.

  

1. MÄT

När axelsömmarna är sydda, mät halsringningen. Använd ett måttband som du ställer på högkant. Först mäter jag framstycket.

Sedan mäter jag bakstycket.

2. RÄKNA

Här kommer vi till det viktigaste. Halsmuddens omkrets måste bli kortare än halsringningens, eller hur? Om du tänker dig halsringningen som den svarta cirkeln nedan, och halsmudden som den gröna cirkeln så är det enklare att se och förstå att halsmudden måste bli kortare.  

Så hur mycket kortare? Ja, det beror lite på tyget du använder, hur mycket stretch det har. Till denna tröja använder jag ett muddtyg som har ca 60-70% stretch. Och för den mängden stretch, rekommenderar jag att man gör muddbandets längd 75% av halsringningens. 

Som du ser mäter jag stretchen i dubbelvikt tyg, det beror på att muddbandet faktiskt kommer sys dubbel sen, och för en del tyger kan mängden stretch bli mycket mindre när tyget är dubbelvikt. Värt att testa både med enkelt och dubbelvikt tyg.

ÄR DU OSÄKER PÅ HUR MAN UTVÄRDERAR STRETCHMÄNGDEN I ETT TYG? LÄS OCH LÄR HÄR :)

Om jag istället hade använt bomullsjersey eller interlock till muddbandet, som har ca. 30-40% stretch, så hade halsmudden behövt bli lite längre, ungefär 85-90% av halsringningens omkrets. 

 

NU KOMMER LITE MATTE ;) 

Så om min halsringning är totalt 40 cm (längden längs framstycket + bakstycket) tar jag 40 x 0,75 = 30. Där har jag halsmuddens omkrets. Jag ska också lägga till sömsmån, 1 cm till varje ände. 

Så 30 cm + 2 cm sömsmån = 32 cm. Och för en barntröja är ca. 4-5 cm en lagom bredd på halsmudden.

Jag klipper då ett muddband som är 32 cm långt och 5 cm brett. Bredden på den färdigsydda halsmudden kommer sen vara 1,5 cm. 

 

3. FÖRBERED HALSMUDDEN

Förbered halsmudden genom att vika den räta mot räta och låt kortsidorna mötas. Sy den korta sidan med 1 cm sömsmån. Nu är halsmudden ihopsydd och med en omkrets på 30 cm. 

Sedan viker jag halsmudden över sig själv så att avigsidorna möts. Pressa med strykjärn. 

 

4. SY IHOP

Nu är muddbandet redo att sys fast i tröjan.

Med tröjans avigsida ut, placera halsmudden inuti halsringningen, räta mot räta. Halsmuddens vikta kant är inåt så de råa (klippta) kanterna på halsringningen och muddbandet möts. 

Matcha halsmuddens sidosöm med tröjans mitt bak eller någon av axelsömmarna.

Kommer du ihåg att muddbandet är kortare än halsringningen? Våran här är bara 75% av halsringningen. Så nu när vi nålar fast det måste vi sträcka det. Se till att det sträcks jämnt över hela halsringningen. 

 

Sy hela vägen runt. Sträck inte tröjans tyg, enbart muddbandet. Här har vi använt en overlock, men det går lika bra att sy med symaskin. Du kan då använda sicksacksöm eller annan stretchsöm. 

(Mer tips om att sy i trikå med symaskin finns här). 

Efteråt pressar jag sömsmånen bort från halsringningen. Har ditt strykjärn ångfunktion, använd gärna det.

Sugen på att prova? 

Klart du ska testa detta själv nu! Använd gärna mitt gratismönster Ester & Ebbe, en tröja för pojkar och flickor i stl. 74-146. 

Eller vad sägs om Linnéatoppen för dam? Ett enkelt symönster som passar perfekt för dig som är nybörjare. 

Eller kika på hela min kollektion av symönster för barn och dam. 


Ps. Tyget jag använt till tröjan är öglad college från See you at Six Fabrics, och till halsmudden använde jag muddtyg från samma företag.