Sew a tunic or dress with wrap back

Smilla med omlott i ryggen

Idag är grymma Josefine (@elvillebarnklader på Instagram) tillbaka på bloggen med en riktigt snygg mönstermodifiering! Tack för att du inspirerar och delar med dig Josefine!

***

Jag har länge velat köpa ett mönster med omlott i ryggen, eftersom jag tycker att det är en så fin detalj. Men så kom jag på! Varför inte testa att modifiera ett mönster jag redan har? Ett mönster med omlott fram kan med få ändringar vändas bak och fram och så blir det helt plötsligt en helt annan modell! 

Sagt och gjort - här kommer en instruktion för hur man gör när man vänder en Smilla så att omlotten blir i ryggen istället för fram.

Innan vi börjar, här är en titt på Smillamönstrets design och de modeller som ingår. (Jag sydde toppen med rynkad peplum, med rakt framstycke istället för böjt). 

Såhär gör du:

1.

Börja med att klippa ut alla mönsterdelar som vanligt i önskad storlek. Jag syr i storlek 122.

2.

Eftersom plagget ska vändas bak och fram kommer ju bakstycket att bli framstycke och framstyckena blir bakstycken. Vi börjar med att ändra bakstycket (som nu blir framstycke). Vi behöver ändra halsringningen så att det inte blir för tajt i halsen. Jag valde att klippa bort 2 cm. Detta är ju såklart en smaksak. Vill man klippa bort lite till, går det också bra. Börja med att mäta och sedan klipper du.

3.

Egentligen behöver man inte ändra framstyckena (som nu blir bakstycken), men jag ville få lite lite mer urringning bak i ryggen. Mönstret är ju något böjt, så jag klippte en rak linje. Detta är ju också en smaksak och om man vill så kan man klippa bort ännu mer, för mer urringning.

 

Nu är alla modifieringar gjorda och nu kan du fortsätta att sy ihop din Smilla enligt beskrivningen till mönstret.

Såhär blev min Smilla!