Sew a hidden pocket on your Elsa & Elliot coat

Sy en gömd ficka på Elsa & Elliot

Idag bjuder Sarah oss på en spännande modifiering av Elsa & Elliot-mönstret! Hon lägger till en gömd ficka på insidan av rocken/kappan. Så snyggt och praktiskt! Enjoy! Sarah kan du se mer av på instagram och på hennes blogg.

***

I slutet av januari drog Caroline igång testsömnaden för Elsa & Elliot. Min äldsta blev superglad att höra att han skulle få en ny rock men hans första fråga var ”Har den en hemlig ficka?”.

Hmmm… Mönstret har ett alternativ med synliga fickor på kappans/rockens framstycken, men inga gömda fickor på insidan av rocken. Han har letat efter gömda fickor så länge jag sytt kläder åt honom. Jag tänkte för mig själv, visst kan jag lägga till en ficka på insidan av rocken utan att det påverkar själva testsömnaden.

Så jag frågade honom: ”Vad sägs om en ficka där dina Pokémonkort får plats?” Han svarade glatt ”Hur kunde du läsa mina tankar mamma?!”

Jag dubbelkollade med Caroline att det var okej, och hon föreslog att jag kunde dokumentera hur jag syr min ”hemliga ficka” och skriva om det på bloggen om jag ville. Du kan nu läsa det här på Carolines blogg, och även på min blogg.

Jag sydde Elsa & Elliot i storlek 128 och har gjort en ficka som ska passa i den storleken. Du kan läsa nedan hur jag ritade upp storleken och anpassa om du vill sy i en annan storlek.

”Green dry oilskin” från Merchant and Mills, ”Mustard yellow fleece” från The Fabric Counter, en YKK fickdragkedja från Ken Trimmings och rostfärgad quiltbomull från min tygsamling.

Först några ord om mina tygval. Skalet (yttertyget) på denna Elsa & Elliot sys i ”Fern green trench dry oilskin” från Merchant and Mills. Ett vattenavvisande tyg som är ett tätvävt bomullstyg impregnerat med vax som hindrar vattnet från att tränga igenom. Jag hade tänkt att fodra med ett grått teddy-fleecetyg men när jag var i tygaffären, The Fabric Counter, fick jag syn på denna gula fleece i en så ljuvlig, glad ton och insåg att det skulle passa perfekt med Oilskin-tyget.

Glöm inte att när den är färdigsydd kommer fickans fodertyg synas lite smått från rätsidan runt kanterna kring fickans öppning så fundera på att välja en färg på tyget till fickans foder som matchar rockens fodertyg för en snygg finish. Själv kände jag att om lite rost-orange syntes skulle jag inte bry mig.

Steg 1 - Besluta dig för fickans och dragkedjans storlek och plats. Jag positionerade dragkedjan på rockens högra sida eftersom min son är vänsterhänt så det funkar bra för honom att stoppa in handen till höger i rocken. Om ditt barn är högerhänt kan du sätta fickan på andra sidan.

Jag valde att ha min dragkedja vertikalt med dess topp ett par cm under den rundade delen av ”foder fram”. Jag föreslår att du klipper ut dina ”foder fram”-delar och laborerar lite med dragkedjans placering. (Carolines tillägg: syr du modell B så kan du även sy ihop foder fram med foder peplum fram innan du bestämmer fickans placering). I steg 3 längre ner kommer du se att jag placerade min dragkedja ca 3 cm från fodrets kant - 1 cm av detta försvinner sedan pga. sömsmån och då hamnar fickan 2 cm från sömmen mellan fodret och infodringen.

Jag använde en YKK 15 cm fick-dragkedja gjorde tyget till fickan ca 2 cm större än dragkedjan åt alla tre sidor. Jag kontrollerade att ett Pokémonkort skulle få plats, mycket viktigt för min son, samt att fickpåsen inte skulle bli för stor. Storleken på fickpåsen blev ca 22 cm bred och 29 cm lång. Jag gjorde fickpåsen genom att vika påsens fodertyg (det orangea) på mitten och sy runt de tre sidorna. På bilden ovan kan du se ett märke där jag vikt fodertyget. Härifrån är det ca 3 cm från rockens ”foder fram”-kant (sidosömmen). Lagom mycket för att fickpåsen inte ska vara i vägen när man syr ihop rocken.

Steg 2 - Rita ut en rektangel som blir fickans öppning, 1,5 cm bred och så lång som din ficköppning ska vara. Jag positionerade rektangeln ca 3 cm från fickans fodertyg och såg till att det även var 3 cm tillgodo ovanför och under dragkedjan.

Steg 3 - Nåla fast fickans foder mot rätsidan av rockens foder fram.

Steg 4 - Sy runt rektangeln, ända ut i varje hörn. Jag använde en kort stygnlängd, strax under 2 mm. mm.

Steg 5 - Klipp upp mitten av fickhålet, genom båda lagren av tyg, och klipp även ut mot varje hörn. Var noga så du inte klipper i stygnen.

Steg 6 - Dra ut fickans foder genom hålet mot rockens foders avigsida. Om ditt tyg tål att pressas på, så pressa gärna för att snygga till alla hörn.

Steg 7 - Positionera din dragkedja bakom fickhålet. Se till att dragkedjan centreras snyggt. Nåla noggrant.

Steg 8 - Sy en stickning (synlig söm från rätsidan) runt ficköppningens rektangel så nära kanten du kan. Jag valde en färg på tråden som matchade rockens foder. Om du är modig kan du använda en kontrasterande färg, kanske matcha rockens yttertyg eller fickans fodertyg.

Nu är den svåra biten klar!

Om du har tänkt att sy dit en märkeslapp kan du göra det nu innan du syr ihop fickpåsen. Precis under dragkedjan är en bra plats och gör även så att fickfodret hålls på plats när rocken används.

Steg 10 - Vik fickans foder för att skapa fickpåsen. Nåla runt de tre öppna sidorna.

Steg 11 - Sy runt de tre sidorna med 1 eller 1,5 cm sömsmån. Kom ihåg att jag hade lämnat ett mellanrum på 3 cm mellan dragkedjan och fickans foders kant. Det är gott om utrymme för att sy. Se till att du inte får med rockens foder när du syr.

Steg 12 - Avsluta sömsmån om du önskar. Sömmarna är inte exponerade/synliga så jag valde att bara trimma ner dem med min sicksacksax för att de inte skulle fransa sig för mycket. (Mot slutet, efter att detta foto tagits, trimmade jag ner sömsmån ännu lite mer för att det inte skulle vara i vägen när jag sydde ihop rocken).

Så lyckat! Den perfekta, hemliga Pokémonfickan!!

Nu är allt klart! Du kan fortsätta sy din Elsa & Elliot. Njut!

Jag tar tacksamt emot er feedback på denna sömnadsbeskrivning. Jag är VÄLDIGT ny inom detta och har så mycket att lära, om sömnad och även hur man beskriver processen tydligt. Jag hoppas ni tyckte det var användbart!

***

Stort tack Sarah för din sömnadsbeskrivning! Glöm inte att spana inSarahs blogg ochhennes sida på instagram för mer inspiration.