Rolled and lettuce hem

Rullfåll på två sätt

I mina mönster Victoria och Ester & Ebbe kan man välja att sy volanger på axlarna. Och för dessa volanger tycker jag det är superfint om man syr en rullfåll. De inställningar man behöver göra för rullfåll varierar för olika maskiner så kolla gärna i din manual, men här kommer ett extra tips!

Exempel A nedan visar hur sömmen ser ut om du låter maskinen mata tyget när du syr. Exempel B visar en mer vågig rullfåll, sådant resultat får du om du drar tyget samtidigt som du syr: du drar tyget mot dig, ifrån symaskinen. Dessa sömmar kallas på engelska för rolled hem (A) och lettuce hem (B).

RULLFÅLL PÅ BROTHER 1034D

Själv syr jag oftast rullfållen på min overlock Brother 1034D. Då går jag igenom dessa steg:

1) Tar bort vänster nål.

2) Tar bort en metalldel vars namn jag nu totalt glömt, på engelska kallas den stitch finger (tyvärr har jag min manual bara på engelska).

3) Ändrar trådspänningen till 4 (höger nål), 5 (övre gripare), 7 (nedre gripare). Dessa funkar bra på min maskin.

4) På vreden för stygnbredd och stygnlängd vrider jag till R (R står för rolled hem = rullfåll).

Prova dig fram med vilka inställningar som funkar för dig!

Lycka till!