Photographing your makes

Fotografera din sömnad

Att fotografera är ett av mina stora intressen och jag älskar att kunna kombinera det med min sömnad. Jag tänkte nu dela med mig av mina tips för att lyckas med fotograferingen!

Generellt

 • Ta ljusa bilder. På vinterhalvåret är det verkligen en utmaning, men försök leta upp det ljusaste rummet i ditt hem och fotografera mitt på dagen då det är som ljusast. Eller ännu bättre, fota utomhus om möjligt.
 • Använd det naturliga dagsljuset istället för lampor i rummet eller kamerans inbyggda blixt. Ofta ger blixten ett ganska hårt ljus.
 • Fota gärna mot en neutral bakgrund, dvs. det ska helst inte vara en massa möbler, leksaker etc i bakgrunden. Det gör bilden rörig och tar fokus från kläderna.
 • Se till att kläderna är rena och icke-skrynkliga.

Att fota endast plagget

 • Fundera på om plagget ser bäst ut när det ligger platt eller när det hänger på galge. T.ex. tycker jag att toppen Alice blir supersnygg på en galge, medan leggingsen Lo gör sig bättre liggande platt. När jag fotograferar plagg på galge sätter jag ibland en liten nål i väggen (vit vägg i ljust rum) och där hänger jag temporärt upp plagget och fotar. Om jag fotograferar plagget platt lägger jag det på t.ex. mitt vita matbord, en vit filt på golvet eller liknande. Andra snygga bakgrunder kan vara t.ex. en plywood-skiva eller trägolv.
 • Ofta kan det piffa till bilden om man även lägger en kvist, blomma, snygg leksak, accessoar eller liknande i bilden. På bilden nedan ligger lite som jag sydde till en kompis bebis: två Lo leggings och två Sigge & Siri mössor.

Att fota plagget på ett barn

 • Jag förbereder ett ljust rum med neutral bakgrund, och testfotograferar så att inställningarna är bra INNAN jag hämtar barnet :)
 • Det gäller att ta många bilder på en kort stund då barnen ofta tröttnar snabbt. En del barn kan tycka det är kul att få hålla i en blomma, ballong eller liknande på bilden. Man kan även förbereda en liten stol eller pall barnet kan sitta på eller uppmuntra barnet att leka en rollek eller dansa (till musik förstås!). Jag ber aldrig barnet att posa, utan försöker fånga deras naturliga uttryck.
 • Prata med barnet medan du fotograferar. Berätta en (rolig) historia för dem eller fråga om deras intressen. Om du vet med dig att det är svårt för dig att göra detta medan du fotar, förbered dina frågor och historier i förhand.
 • Kom ihåg att alltid huka dig ner när du fotograferar barn, så du kommer ner på deras nivå. Bilden kommer att se bättre ut då du får en mycket bättre "connection" till barnet.

På bilden nedan fick tjejen sitta på hennes storasysters "stora" stol, vilket hon tyckte var jättespännande och jag hann ta många bilder innan hon tröttnade :) Här har jag fotograferat henne i en Amelie klänning, ett mycket populärt symönster.


Om du har systemkamera

(Exakta inställningar beror på hur mycket ljus du har tillgodo när du fotar, samt vilken kamera du har, men här är några generella tips om du fotar inomhus med mindre ljus tillgängligt).

 • En stor bländare (ex. f/2,8, och inte f/4,5 som är en mindre bländare) släpper in mycket ljus, och gör även så att bakgrunden bakom barnet/plagget blir snyggt suddig. 
 • Lång slutartid (t.ex. 200 och inte 500 som är en kortare slutartid) släpper in mycket ljus, men kan resultera i en suddig bild om barnet rör sig mycket. Busiga barn kräver lite kortare slutartid :)
 • Du kan även använda ett högre ISO-tal för att göra bilden ljusare. Olika kameror hanterar detta olika bra. Med nya, bra kameror kan man ha riktigt höga ISO-tal (kanske uppemot 2000) utan att bilden blir grumlig. Men med andra kameror så måste ISO ligga under 500 för att inte bilden ska bli grumlig.


Min kamera är en Nikon D7200, som jag har två objektiv till: ett 18-55 mm och ett fast objektiv som är 35 mm (till höger i bilden). (Och vad använde jag för att ta denna bild undrar du kanske? Jo, mobilen :) )

Mitt fasta 35 mm objektiv använder jag ofta när jag fotograferar kläder. Den största bländaren på detta objektiv är f/1,8. Den släpper in mycket ljus och tar fina detaljbilder. Det är sällan jag använder 1,8-bländaren då det är svårt att få skarpt fokus, men med detta objektiv använder jag oftast f/2,2 eller f/2,8 och det blir toppen!

Redigera

Själv redigerar jag inte mina bilder så mycket, det handlar oftast bara om att göra bilden ljusare och mer kontrastrik, men ändå behålla tygets naturliga utseende. Men min åsikt är att bilder tål att ljusas upp mer än man tror, för det mesta :)

Tips på sömnad

Att fotografera är som sagt min hobby, medan sömnad är mitt älskade arbete. Så jag får passa på att tipsa om några symönster att sy! Kanske har detta blogginlägg skapat sylust lika mycket som fotolust :)

Bra symönster för nybörjaren är mössan Sigge & Siri, hårbandet Stella, och leggingsen Lo.

Symönster med lite mer utmaning (för en nybörjare) är tröjan Lilly & Liam eller toppen Alice.

Och ännu lite mer utmaning är det i klänningarna Olivia och Amelie, samt kjolen Molly