How to quilt your Astrid pouch

Min quiltade Astridnecessär

Jag har varit så inspirerad av quiltning det senaste! Quiltde jackor, filtar osv. jag älskar looken! Och jag ville ge mig på att quilta en va mina Astridnecessärer (mitt nya symönster). Detta var faktiskt mitt första försök att quilta. Jag har ju sytt i många år, men aldrig provat quiltning förut. 

Så jag läste på lite grann och delar gärna med mig av några tips, ifall du också vill prova :) 

Mina tips kort och gott:

  • Volymmellanlägg som är påstrykbart fäster mot ditt yttertyg vilket är hjälpsamt, jämfört med vadd som inte kan strykas fast.
  • Använd en övermatare, sy långsamt. 
  • Använd längre stygnlängd, ca 3-4 mm.
  • Sy alla sömmar i samma riktning.

Hur jag quiltade min Astridnecessär

Till en början hade jag tänkt använda lappteknik också (ungefär som med den här beskrivningen på en lappfilt) och att quilta på det. Men sen fick jag syn på detta vackra sammetstyg bland gardintygerna i tygaffären (Agdas i Jönköping) och bestämde mig för att quilta det.

Det var ju första gången jag skulle quilta så jag började med ett enkelt mönster: raka linjer.

Vanligtvis när man quiltar så syr man genom tre lager: yttertyget, vadden och ett fodertyg. Men jag valde att bara quilta mitt yttertyg ihop med vadden, eller volymmellanlägget.

Jag hittade ett volymmellanlägg från Vlieseline, som heter H640. Det är påstrykbart och det underlättade verkligen, för då fäste det mot yttertyget och inget drog sig eller gled när jag sydde. 

Om ditt mellanlägg/vadd inte är påstrykbart, nåla eller sätt clips för att hålla ihop lagren. Se till att tyglagren ligger jämnt. Du kan använda spraylim som håller ihop tyglagren temporärt, eller tråckla (en temporär sömn, för hand eller med maskin: längsta stygnlängden).

Använd övermatare istället för din vanliga pressarfot, om du har en. Den passar jättebra till quiltning då den hjälper symaskinen att mata fram båda lagren tyg jämnt. Sy långsamt, stressa inte.

 

Använd en lång stygnlängd när du quiltar, 3-4 mm. Det är vanligt att använda raksöm, men du kan också sy sicksack eller vilken söm du helst vill. Men det är viktigt att sy alla sömmar i samma riktning.

Om tyget du quiltar är stort, börja gärna quilta i mitten och ut mot sidorna. Om det är svårt att få plats med tyget till höger om nålen, så vik/rulla ihop det.

 

Såhär blev det! Båda mina yttertyger är nu quiltade. Ett galet simpelt quiltmönster, jag vet. Men det ger verkligen liv till tyget! 

Det är verkligen inte ett perfekt jobb - men kreativitet och perfektion passar inte så bra ihop ändå ;) 

 

När mina quiltade yttertyger var färdiga kunde jag sy ihop min Astridnecessär med hjälp av sybeskrivningen i mönstret. Blir du sugen på att sy din egna Astrid? Mönstret hittar du här.

 

Jag tycker det quiltade sammetstyget och det guldglittriga blixtlåset ger denna necessären en lyxig look. 

Detta är modell A i mönstret, storlek large. 3 olika modeller, i 3-4 storlekar för varje modell ingår i mönstret.